KAJ JE HOMEOPATIJA

Homeopatija je sistem zdravljenja z zdravili, ki jih pripravljamo na poseben način, preizkušamo na poseben način in predpisujemo na poseben način. Poseben zato, ker je drugačen kot pri klasičnih zdravilih, ki jih uporablja šolska medicina. Gre za genialno zamišljen sistem zdravljenja, ki ga je razvil nemški zdravnik dr. Samuel Hahnemann (1755 - 1843).

 

 

Priprava homeopatskega zdravila

 

Homeopatska zdravila pripravljamo iz naravnih snovi mineralnega, rastlinskega ali živalskega izvora. Pripravljamo jih tako, da izhodno snov postopoma redčimo in pretresamo v enakem razmerju. Topilo je voda ali raztopina alkohola, pri netopnih snoveh pa za redčenje uporabljamo mlečni sladkor (pretresanje v tem primeru nadomešča trituracija). Ta postopek zaporednega redčenja in pretresanja imenujemo potenciranje, tako pripravljena zdravila pa potencirana zdravila. Redčenje poteka v razmerju 1:10 (to imenujemo D potence), 1:100 (to imenujemo C potence) ali v razmerju 1:50.000 (to imenujemo LM ali Q potence).

 

 

Preizkus homeopatskega zdravila

 

Preden lahko katerokoli homeopatsko zdravilo uporabimo, moramo narediti preizkus zdravila. Preizkus zdravila v homeopatiji izvajamo na zdravih prostovoljcih in ne na bolnikih. Namen preizkusa zdravila ni ugotoviti katere bolezni zdravi, namen je ugotoviti katere simptome povzroča. Za to potrebujemo zdrave in ne bolne ljudi. To je pomembna razlika glede na preizkušanje klasičnih zdravil.

 

Ko imamo celoten popis simptomov preizkušenega homeopatskega zdravila (tako telesnih kot duševnih), je to zdravilo na voljo za zdravljenje.

 

 

Predpis homeopatskega zdravila

 

Homeopatska zdravila predpisujemo na osnovi načela podobnosti, ki je v homeopatiji univerzalno pravilo zdravljenja. Torej ne glede na bolezen, je način izbire homeopatskega zdravila vedno enak. Pri homeopatskem zdravljenju izberemo tisto homeopatsko zdravilo, ki je v preizkusu zdravila na zdravih prostovoljcih povzročilo podobne simptome, kot jih ima bolnik, ki ga želimo ozdraviti. Govorimo o podobnosti, ne o enakosti simptomov.

 

Takšen pristop k zdravljenju nam omogoča, da z istim zdravilom pokrijemo tako telesne, kot duševne simptome bolnika. Telesni simptomi so lahko s strani različnih organov in tkiv. Torej z enim zdravilom lahko pokrijemo celotno bolezensko sliko bolnika. Zdravljenje tako poteka na različnih ravneh in na različnih organih in tkivih hkrati. Takšen način zdravljenja ni možen z nobenim klasičnim zdravilom. Možen je samo s homeopatskimi zdravili, če jih znamo pravilno predpisati.

 

 

Homeopatija je empirična medicina

 

Homeopatija je empirična medicina. Preizkusi zdravil so natančno dokumentirani, dokumentiranih je na tisoče ozdravljenj s homeopatskimi zdravili, veljavnost načela podobnosti pa je potrjena vsakič, ko z izbiro pravega homeopatskega zdravila ozdravimo bolnika. Vse v homeopatiji je povezano v logično celoto. Edino kar ni znano, je mehanizem delovanja homeopatskih zdravil. Vendar pa ta informacija ni ključna za uspešno zdravljenje. Pomembno je, da vemo kakšni so učinki zdravil in kako jih moramo predpisovati, da dobimo želen rezultat. Vse ostalo je drugotnega pomena.

 

 

 

© Miloš Žužek 2006 - 2020